Jan Kreijkes

15 mei 2020Medewerker aan het woord

"Zo zie je niet alleen om je heen de plantjes groeien, maar vooral ook mensen!" - Jan Kreijkes, meewerkend voorman Groenwerk - 

Mijn naam is Jan Kreijkes, geboren en getogen in en rond het Twentse dorp Wierden waar ik ook nog steeds woon. Omdat we sinds het voorjaar van 2019 werken vanuit onze werklocatie in Oldenzaal, carpool ik meestal samen met mijn collega Ronald Steggink. In het voorjaar van 2018 ben ik bij (toen nog) GroenwerkXL komen werken. Via via ben ik in contact gebracht met Hans Terhorst op het moment dat hij een werkcoach nodig had voor een nieuw op te starten project in mijn omgeving. Omdat het om eigenlijk best wel een bijzonder project ging, wilde ik graag bij Groenwerk komen werken. Ook vond en vindt ik de werkwijze van Groenwerk bijzonder en was er snel een klik.

Voordat ik bij Groenwerk kwam had ik nog maar weinig ervaring met het ‘werken in het groen’, ik heb jarenlang heel ander werk gehad. Om het hovenierswerk beter te leren, volg ik nu de VHG-avondopleiding hovenier bij het Zone.college in Almelo. Het werk zelf bij Groenwerk bevalt mij erg goed, vooral het samenwerken met collega’s met verschillende achtergronden. Uiteindelijk heb ik daar veel geleerd over het omgaan met mensen en mezelf beter leren kennen. Zo zie je niet alleen om je heen de plantjes groeien, maar vooral ook mensen!

Het meest bijzondere project tot nu wat ik meer dan een jaar mocht leiden, was het WMO-tuinenproject van de gemeente  Wierden. Het onderhouden van een 50-tal tuinen van particulieren die dit om wat voor reden dan ook, niet meer zelf konden. Samen met jongens, die wat genoemd wordt, ‘een zekere afstand tot de arbeidsmarkt’ hadden een heel succesvolle periode. Het was bijzonder dankbaar werk en heb ervaren dat iedereen op zo’n manier op een volwaardige professionele wijze kon functioneren als hovenier.

Het laatste jaar mag ik samenwerken met een groeiende groep collega’s in Oost Nederland, onder meer voor De Twentse Zorgcentra op De Losserhof en ’t Bouwhuis. Daarbij krijgen we regelmatig stagiaires vanuit het praktijkonderwijs, die soms bij ons kunnen blijven hangen als collega. Ook bijzonder is, wanneer je al langere tijd regelmatig op dezelfde zorglocaties komt, je daar de cliënten en begeleiding leert kennen. Je wordt een vertrouwd gezicht en zo maak je soms heel bijzondere dingen mee.

Zolang ik gezond blijf, wil ik nog wel een jaar of wat vooruit bij Groenwerk. Stil blijven zitten zit er niet in, ongetwijfeld zal ik nog wat tegen komen waar ik meer van wil weten en leren in het groen. Samen doen we ons best om het werk voor cliënten en opdrachtgevers zo goed mogelijk uit te voeren; dit geeft ook een stukje eergevoel.

Naast het werk heb ik nog wat schaarse vrije tijd over, dit is nodig voor het huishouden en werkzaamheden in en rond het huis. Daarnaast doe ik nog wat bestuurswerk voor een vereniging en een stichting wat tijd en aandacht vraagt, naast een taak als mantelzorger.

Hartelijke groet, Jan Kreijkes

 

15 mei 2020Medewerker aan het woord

Meer verhalen